Muhabbet Kuşlarının Özellikleri Nelerdir?


İşitme Özellikleri: 

İyi duymak kuşlar için hayati öneme sahiptir. Çağırma ve ötüş, kuşların iletişim kurmasındaki en önemli araçtır. Örneğin 400-20000 Hz arasındaki ses frekansını algılayabilirler. Tıpkı ses kayıt cihazı gibi, belirli sesleri hafızalarına alıp daha sonra tekrar kullanabilirler. Bizim dilimizdeki kelimeleri kullanabildikleri gibi doğadaki kendi aralarındaki iletişimde de bu duyu özelliklerini sıklıkla kullanırlar.

Dokunma Duyuları:

Muhabbet kuşları iyi bir dokunma duyusuna sahiptirler. Kuluçkadaki dişi kuş, yumurtadaki yavru kuşun hareketlerini karnı ile hissedebilmektedir. Şüphesiz muhabbet kuşlarının en iyi dokunma duyusu "titreşim" duyusudur. Titreşimi ayaklarının altıyla algılarlar, böylece doğada yem arayışında olan bir yılanın tehlikesine karşı uyarılmış olurlar. Evcil kuşların kendilerini bazı seslere alıştırması gerekir, örneğin ağır vasıtaların geçiş sesleri gibi. Aksi takdirde bu sesler geceleri kuşlarınızda panik yaratabilir. Ayrıca kuşlarınızın yakınındayken yüksek ses çıkarmaktan ve ani hareketler yapmaktan kaçının, titreşim gösteren araçlardan ve buzdolabı üstü gibi yerlerden de uzak tutun.

Tat Alma Duyuları:

Kuşların tat alma duyusu insanlarınkine eşdeğer değildir ama yine de farklı tat alma duyularına sahiptirler. Bazıları tatlı besinleri algılayabilirler, tatlı bir besin gördükleri anda adeta saldırırlar. Ayrıca muhabbet kuşları yemek istedikleri her şeyin tuzlu olmasını isterler, doğal ortamlarındaki yedikleri tohumların büyük bir kısmı doğal tuz içerir. Evlerimizde beslediğimiz muhabbet kuşları dahil olmak üzere tüm kuş türlerini tatlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak tutmanız gerekir. 

Kuşlarınız glukoz ve iyot (şeker ve tuz) ihtiyaçlarını kafeslerinde bulunan mineral bloğundan, kuş kumundan ve günlük olarak verdiğimiz bir çok taze sebze ile meyveden kolaylıkla karşılayabilirler (Örnek: Ispanak, çilek, muz, haşlanmış mısır ve haşlanmış yumurta gibi).

Görüş Özellikleri:

Birçok kuş gibi, muhabbet kuşlarının da Tetrakromatik renk görüşleri bulunur. Buna ek olarak bu kuşlar, Morötesi Spektrumunda ışıkları da algılayabilmekte ve böylece Morötesi ışıkla parlayan tüyleri sayesinde kur yapmaktadırlar. Gırtlak noktaları Morötesi ışıkları yansıtabildiği gibi, bir kuşu diğerinden ayırmada da kullanılmaktadır.

Ekolojik Özellikleri:

Muhabbet kuşları göçmen kuşlar olup, genel olarak Avustralya’daki çalılık, çimenlik ve açık ormanlık alanlarda bulunurlar. Genel olarak küçük sürüler halinde gezinen bu kuşlar, bazı durumlarda büyük sürüler de oluşturabilirler. Sürekli yer değiştirme eğiliminde olan muhabbet kuşları, besin ve suyun durumuna göre sürekli göç ederler. Kuraklık sonucunda toplu halde ormanlık veya kıyısal alanlara giderler. Besinlerini genel olarak tohumlar, spinifeksler (iğneli/dikenli çalılıklar), çimenler, otlar ve bazen de olgunlaşmış buğdaylar oluşturur.

St. Petersburg, Florida, ABD’de doğaya bırakılmış yabani muhabbet kuşu sürülerini 1940’lardan beri gözlenmektedir. Ancak günümüzde 1980’lerin başında oldukları kadar bol değildirler. Bunun nedeni olarak bu kuşların bayağı sığırcık ve serçelerle rekabete girerek bu rekabette yenik düşmeleri gösterilmektedir.

Konuşma Özellikleri:

Erkek muhabbet kuşları, konuşma özellikleriyle en bilindik papağan türlerinden biridir. ABD’li Camille Jordan’ın sahibi olduğu, 1994 yılında hayatını kaybeden Puck adlı bir muhabbet kuşu, ezberlediği 1.728 kelime ile diğer bütün konuşan kuş türlerinden daha fazla kelime bilgisine sahip olduğunu kanıtlamıştır. Puck’ın bu başarısı, 1995 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesini sağlamıştır.

2001 yılında yine Victor adında bir muhabbet kuşunun bazı kayda değer başarıları ilgi uyandırmıştır. Victor’un sahibi olan Kanadalı Ryan B. Reynolds, kuşunun kendisiyle karşılıklı diyalog içerisine girdiğini ve ileri görüşlülük özelliğine sahip olduğunu belirtmiştir. Victor'un kendi ölüm zamanını tahmin ettiğine inanan kesime karşılık araştırmacılar, bu iddianın kuşun kendisi olmadan asla sınanamayacağını belirtmişlerdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar