Muhabbet Kuşlarının Anatomisi ve Fizyolojisi


Doğal ortamlarında muhabbet kuşları, 18 cm uzunluğunda ve 30-40 gram ağırlığındadır. Karın ve but bölgeleri açık yeşilken, arka ve kanat yüzeyleri siyah-sarı çizgi ve desenlerle örülüdür. Alın ve surat bölgesi yetişkinlerde sarıdır. Ancak genç bireyler, 3-4 aylıkken yetişkin tüylerine ulaşmaya başlamalarına dek, cerelerine kadar uzanan siyah çizgiler barındırırlar. Gırtlaklarının iki yakasında mor bir bölge ve siyah benekler bulunduran bu kuşlar, koyu mavi kuyruğa ve kuyruk tüylerinin dışında açık sarı bölgelere sahiptir. Kanatlarında yeşilli-siyahlı uçuş tüyü barındırırlar. Gagaları zeytin yeşili ve iki parmaklı bacakları mavimsi gri renge sahiptir.

Avustralya’da doğal ortamlarında yaşayan muhabbet kuşları, evcil olanlarına göre daha küçüktür. Bunun yanında evcilleşmiş olan kuşlarda mavi, gri, alaca, menekşe gibi renkler hakim olabilir. Ancak evcil hayvan dükkânlarında en çok mavi, yeşil ve sarı olanlarına rastlanır. Birçok diğer papağanda olduğu gibi, bu kuş türünün de kanatları morötesi ışık altında floresan özellik gösterir. Bu durumun cinsel seçilim ve kur yapma ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

Cere bölgesinin rengi, cinsiyetler arasında farklılıklar gösterir. Erkek bireylerin cereleri mor ve koyu pembeyken, dişilerin cereleri beyaza yakın renklere sahiptir. Bazı dişilerin cereleri yavrulama dönemlerinde kahverengiye döner. Ancak Albinoluk veya bazı diğer genetik bozuklukluğa sahip olan erkeklerin cereleri daima açık pembe kalır.

Doğal ortamda bir muhabbet kuşu topluluğu. (Queensland, Avustralya)


Altı aylıktan daha büyük muhabbet kuşlarının cinsiyetleri, gerek cere renkleri, gerek davranışları, gerekse kafatası şekilleri nedeniyle rahatlıkla anlaşılabilir.

Erkekler genelde mutlu, dışa dönük, kura yatkın, barışçıl ve ötücüdürler. Dişiler genelde baskın ve sosyal açıdan hoşgörüsüzdür.

Muhabbet kuşları, objeleri, tıpkı insanlar gibi renkli algılayabilirler. Kafalarının her iki yanındaki gözleri sayesinde çok geniş bir alanı görebilirler. Gözleri birbirinden bağımsız hareket edebilir ve arkalarını yukarıda olup bitenleri görebilir. Saniyede ortalama olarak 150 tane resim (kare) algılar. Buna karşılık insanların 16 (maksimum 24) tane resim algılayabildiklerine dikkat çekmek isterim. Bu kuşların hızlı uçmaları nedeniyle görmeleri hayati önem taşır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar