Muhabbet Kuşu Mutasyonları:

 Normal Yeşil (Normal Green): Orijinal yani vahşi doğadaki muhabbet kuşlarının rengi fotoğraftaki gibidir. Vücutları koyu yeşil, yüzleri parlak sarı, kuyrukları ise koyu mavi renktedir. Başın gerisinden arkaya doğru uzanan siyah çizgiler kanatların üzerine kadar ulaşır.

Eleme yöntemiyle yapılan üretim sonucunda yeşil renkten farklı olarak farklı renk tonlarında “Normal” muhabbet kuşları görmek de mümkündür. Vücutlarındaki çizgilerin dağılımı aynı olmakla birlikte mavi, gri ve menekşe gibi farklı renklerde muhabbet kuşları da vardır. Yeşil renkli kuşlarda yüz rengi sarı olurken mavi renkli kuşlarda da genellikle beyaz olmaktadır.

Sarı Yüzlüler (Yellowfaces): Genellikle mavi renkli muhabbet kuşları beyaz yüzlüdür ve yeşil renkli muhabbet kuşları sarı yüzlüdür. Buna rağmen bazen sarı yüzlü mavi (ya da gri) muhabbet kuşları görmek mümkündür ve bu muhabbet kuşları sarı yüzlü maviler (ya da griler) olarak nitelendirilirler. Sarı yüzlü muhabbet kuşlarının iki tipi mevcuttur.


Sarı Yüzlü Muhabbet Kuşlarının 2 alt türü mevcuttur;


1. Tip Sarı Yüzlü
Bu kuşlar mavinin (griler de dahil) tonlarında olup sarı yüzlüdürler.

2. Tip Sarı Yüzlü
Bu kuşlar aslında mavi renkli olup sarı yüzlüdür. Bu kuşlardaki farklılık vücutlarının geri kalanındaki sarı renkte görülen artış yüzünden açık yeşil renge nazaran daha kesin ve koyu yeşil bir renkte görünmeleridir. (Çocukken sarı ve mavi rengi karıştırmanın yeşil rengi ortaya çıkardığını öğrendiğinizi hatırlayın).

Çekinik Parçalılar (Recessive Pied): Herhangi iki, parçalı muhabbet kuşu tam olarak birbirine benzemez. Normal muhabbet kuşlarından farklı olarak, çekinik parçalı muhabbet kuşlarının gövdelerinde 2 renk vardır. Genel olarak bu renkler maviyle beyazın karışımı ya da yeşille sarının karışımıdır. Bu renkler görünüş olarak benekli beneklidir ve belli bir düzene uymazlar. Ayrıca kanat çizgileri düzensizdir. Normal muhabbet kuşlarından farklı olarak çekinik parçalılarda göz çevresindeki iris halkası görülmez. (İris halkası yavru muhabbet kuşlarında 12 aylıktan itibaren ortaya çıkan gözün irisi çevreleyen açık renkli halkadır.) Çekinik parçalılarla ilgili ilginç bir durum da erkek olanları olgunlaştıklarında cere renklerinin mavi değil pembe olmasıdır.


Baskın Parçalılar (Dominant Pied): Baskın parçalı muhabbet kuşları karakteristik olarak kafalarının arkasındaki çizgilerin üzerinde, orta kısmın sağına doğru beneklere/lekelere sahiptir. Çekinik parçalılar gibi gövdeleri iki renklidir. Bazen karınlarının üzerinde başka bir renkle ayrılan şerit bulunur. Baskın parçalı muhabbet kuşları iris halkasına sahiptirler ve erkekler normal muhabbet kuşları gibi mavi cere rengine sahiptir.


İkiz Faktör Baskın Parçalılar (Doublefactor Dominant Pieds): Bu muhabbet kuşları çekinik parçalı muhabbet kuşlarındaki gibi çizgilere sahiptir. Bazen vücut renkleri tamamen tek bir renkten oluşur (kafaları da aynı renk). Ayrıca ikiz faktör baskın parçalı muhabbet kuşları iris halkasına da sahiptir. Çekinik parçalılar gibi bu mutasyonda da erkekler bazen, mavi yerine pembe cereye sahip olurlar.


Albino: Albino muhabbet kuşları kırmızı gözlü ve beyaz renklidir. Bu mutasyonda erkek kuşlar mavi yerine pembe cere rengine sahiptir. Albinolar bazen parlak ışık altında açık mavi veya yeşile boyanmış kanat tüylerine sahipmiş gibi görünürler.


Sarı Yüzlü Albinolar (Yellowface Albino): Bu muhabbet kuşları beyaz (ya da soluk sarı) renklidir ve yüz renkleri açık sarıdır. Gözleri kırmızı renklidir. Bu türdeki kuşlara "Cremino" da denir.


Lutino: Lutino muhabbet kuşları sarı renklidir ve genellikle yanaklarındaki yamalar ve uzun kanat tüyleri beyaz renklidir. Bu mutasyonda yetişkin erkek muhabbet kuşları mavi yerine pembe cere rengine sahiptir.


Siyah Gözlü Tek Renk (Dark-Eyed Clear): Siyah gözlü tek renk muhabbet kuşlarının Albino ve Lutino muhabbet kuşları gibi vücudunun tamamında tek bir renk mevcuttur fakat kırmızı göz yerine diğer muhabbet kuşlarında ki gibi koyu renkli gözleri vardır.


Opal (Opaline): Opal muhabbet kuşları sadece kanat çizgilerine sahiptir ve kafalarında veya sırtlarında çizgi yoktur. 
(Kafalarının arka kısmında soluk renkli çizgiler görünse de kanatlarındakiler gibi belirgin değildir)


Pullu (Spangle): Muhabbet kuşlarının büyük çoğunluğunda kanatlardaki çizgilerin kenarları koyu renklidir. Pullu muhabbet kuşlarında ise kanat çizgileri geriye doğru uzanmaktadır ve saydam kenarlı koyu renktedir.


Gri Kanatlı (Greywing): Gri kanatlı muhabbet kuşları adından da anlaşılacağı gibi kanatlarının üzerinde siyah yerine, gri çizgilere sahiptir. Ayrıca vücut renkleri normalden %50 daha açıktır.


Saydam Kanatlı (Clearwing): Saydam kanatlı muhabbet kuşlarını Gri kanatlı muhabbet kuşları ile karıştırmak çok kolaydır. Farklılık ise saydam kanatlı muhabbet kuşu türündeki kuşların, vücut renginin daha belirgin olmasıdır.


Soluk Renkli (Dilute): Soluk renkli muhabbet kuşları çok açık renkli çizgilere ve vücut renklerine sahiptir.


Tarçın Renkli (Cinnamon): Tarçın renkli muhabbet kuşları sırtlarında siyaha nazaran kahverengi renkli çizgilere sahiptir.


Dantel/Çizgi Kanatlılar (Lacewings): Çizgili kanatlı muhabbet kuşları Albinolar (kırmızı gözlü ve beyaz renkli) ya da Lutinolar (kırmızı gözlü ve sarı renkli) gibi görünürler. Onlardan farklı olarak bu muhabbet kuşları kahverengi çizgilere ve kahverengi kuyruk tüylerine sahiptir.


Ender Mutasyonlar

Tepeli Muhabbet Kuşları (Crested): Tepeli muhabbet kuşları Avustralya'lı üreticiler tarafından 1920'li yıllarda bildirilmiştir. Üretilmeleri zor olduğundan pek popüler olamamıştır.

Yine de en sıradışı muhabbet kuşu mutasyonlarından biridir. Bu kuşlardaki tepe yapısı, tüy yapısını ilgilendiren genlerde mutasyon gerçekleşmesi sonucu oluşmuştur. Mutasyonlar her zaman zararlı değildir ama dayanıksız ve hassas bir ırka sebebiyet vermesi kaçınılmazdır. Tepeli kuşlardaki bu durum kısaca tüy hastalığıdır.

Tepeli muhabbet kuşları üçe ayrılır ;

1.Tam Dairesel Tepeli (Full Circular Crested)


2.Yarım Dairesel Tepeli (Half Circular Crested)


3.Perçemli (Tufted Crest)


Japones (Japanese Crested Budgerigars/Hagoromo): Uzun yıllar boyunca Japonya'da üretimleri yapılmış ve adlarına çeşitli yarışmalar düzenlenmiştir. Tam tarihi belli olmamak ile birlikte daha sonra Amerika ile Türler arası takas gerçekleştirilerek tüm dünyaya yayılmıştır. "Hagoromo Budgies" yani Japon Taçlı Muhabbet Kuşu olarak kayıtlara geçmiştir. Bu türün üretimi günümüzde dünyanın çeşitli yerlerinde yapılmaktadır.

Bir Japones muhabbet kuşunun, kendi ırkının özelliklerini taşıması çok önemlidir. Sırtındaki tüylerin tamamı düzgün ve eksiksiz olmalıdır. Albino, Lutino, Cremino, Texas, Lacewing ve Fallow türleri son zamanların en gözde Japones muhabbet kuşu mutasyonları olmuştur.

Her ne kadar fiyatları yüksek olsa da son zamanlarda ülkemizde de oldukça rağbet görmüş ve üreticiler tarafından benimsenmiştir. Bir çok üretici çeşitli tür ve renk çalışmaları yapmaktadır. Jumbolar ile eşlemeler yapılarak ırkın büyümesini sağlamaya ve renk çalışmaları ile çeşitli renkleri üretmeye çalışmaktadırlar.


Fallow (Çekinik Temiz Gövdeli): Fallow muhabbet kuşları nadir bulunan ve üretimi zor olan bir mutasyon türüdür. Hem yeşil tonlarda hem de mavi tonlarda görülebilmektedir. Renkli ve kırmızı göz olmaları bu ismi almalarına sebep olmuştur. 

İlk kez 1931 yılında Amerika'da üretilmiştir, ama ne yazık ki o zamanlarda insanlara yeterince tanıtılamamış ve benimsetilememiştir. Bir yılı aşkın bir süreden sonra, bu kez de Almanya'da Fallow benzeri kırmızı gözlü kuşların üretilmesi başarıya ulaşmıştır. Almanlar, bu tür üzerindeki çalışmalarını yoğunlaştırarak, tanıtılmasını ve kuş severlere benimsetilmesini başarıyla sağladıkları gibi, kırmızı gözlü yeşillerin yanı sıra kırmızı gözlü mavi kuşlar da üretmişlerdir.

Fallow'larla Tarçın Renkliler veya Beyazlarla Tarçın Renkliler çiftleştirildiğinde Lutino veya Albino görünümünü veren, gözleri kırmızı, tüyleri lekesiz sarı veya beyaz olan türler elde edilebilmektedir. Son derece çekici birer tür olan kırmızı Gözlü Lutino ve Albino'ların üretilmesi Fallow'ların görülmesinden hemen sonra olmuştur. Bu türün de ilk kez üretilme başarısını yine Almanlar göstermiştir, İngilizler ise Almanların izleyicisi olmuştur.

Birçok kişi Texas ile Fallow türünü karıştırmaktadır. Aralarındaki farkı anlamak aslında çok kolaydır, sadece türünü anlamak istediğiniz kuşun gözlerine bakmanız yeterlidir. Fallow türünden olan kuşların gözleri kırmızı, Texas türünden olan kuşların gözleri ise siyah renkte olur.


Teksas Muhabbet Kuşu (Texas Clearbody): Teksas muhabbet kuşları nadir görülen ve elde etmesi zor bir muhabbet kuşu türüdür. Açık renkli bir gövdeye sahiptirler, yeşil ve mavi olarak mutasyon renkleri mevcuttur ama tüm renk ve desenlerde görülebilen bir türdür. Bu mutasyonda dikkat edilmesi gereken nokta kanatlardaki açık gri tonlardır.



Dünya Genelinde Sayılı Olarak Bulunan En Nadir Muhabbet Kuşu Mutasyonları

1.Semer Sırtlı Muhabbet Kuşu (Saddleback)


2.Barut Rengi Muhabbet Kuşu (Slate)


3.Antrasit Rengi Muhabbet Kuşu (Anthracite)


4.Benekli Muhabbet Kuşu (Mottled)


5.Siyah Yüzlü Muhabbet Kuşu (Blackface)


6.Yarım Taraflı - Çift Renkli Muhabbet Kuşu
 (Half Sider/Chimera)


7.Feather Duster


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar